Hydrauliikkaöljyt: määritelmä, tyypit, käyttötarkoitukset ja edut

Mikä on hydrauliikkaöljy ja missä sitä käytetään?
Mitkä ovat muut edut, joita tehokkaiden hydrauliikkaöljyjen käyttö tarjoaa laitteiden ja hydrauliikkajärjestelmien omistajille?
Hydrauliikka tarkoittaa järjestelmiä, joissa energia ja voima siirretään nesteiden avulla. Käytettäviä nesteitä kutsutaan hydraulinesteiksi tai hydrauliikkaöljyiksi, ja niitä käytetään erityyppisissä koneissa, laitteissa ja eri teollisuudenaloilla. Lisäksi hydrauliikkajärjestelmiä ja -komponentteja käytetään maataloudessa, rakentamisessa, kaivosteollisuudessa, terästeollisuudessa, laivanrakennuksessa, ilmailussa, avaruusteollisuudessa, kemianteollisuudessa, lääketieteessä, elintarviketeollisuudessa, ympäristötekniikassa ja muilla aloilla. Nimeä mikä tahansa teollisuudenala maailmassa, ja on erittäin todennäköistä, että se käyttää jonkinlaista nesteteknologiaa joko kiinteissä tai liikkuvissa sovelluksissa.
Hydrauliikalla ja hydrauliikkaöljyillä on monia etuja. Joissakin tapauksissa ympäristöystävällisempi vaihtoehto on ehdottomasti yksi tärkeimmistä. Lisäksi nämä nesteet ovat erittäin kantokykyisiä. Kulumis-, korroosio- ja muiden ominaisuuksiensa ansiosta ne suojaavat hydrauliikkajärjestelmiä myös vaativimmissa ympäristöissä.
MIKÄ ON HYDRAULIIKKAÖLJY?
Hydrauliikkaöljy on neste, jolla on useita tehtäviä. Se toimii energian tai voiman siirtäjänä, voiteluaineena ja tiivisteenä. Lisäksi se jäähdyttää laitteita ja poistaa epäpuhtauksia.
Hydrauliikan jakautumisen perusteella hydrodynamiikkaan ja hydrostatiikkaan on olemassa erilaisia hydraulinesteitä. Ensinnäkin hydrodynaamisissa sovelluksissa käytettäviä hydrauliikkaöljyjä kutsutaan voimansiirtoöljyiksi. Toiseksi hydrostaattisessa käytössä olevia hydrauliikkaöljyjä kutsutaan hydraulinesteeksi. Lisäksi hydrostaattisissa sovelluksissa paineet ovat korkeat ja virtausnopeudet pienet. Tämän vuoksi hydrauliikkaöljyjen on oltava kokoonpuristumattomia nesteitä, jotka siirtävät voimaa järjestelmässä tai laitteessa. Hydraulista tehonsiirtoa hyödynnetään muun muassa seuraavissa sovellutuksissa; hissi, kulkuneuvot, teollisuus ja työkoneet.
Jos ajattelemme voiteluaineita, voimme sanoa, että hydrauliikkaöljyt ovat moottoriöljyjen jälkeen tärkeimpiä voiteluaineita. Koska hydrauliikka käytetään erilaisissa koneissa/laitteissa voimme sanoa, että kaikki nämä voivat vaatia erityistä hydrauliikkaöljyä, joka täyttää toimintavaatimukset. Optimaalisessa käytössä hydrauliikkaöljyt säästävät energiaa, vähentävät koneiden ja komponenttien kulumista, pidentävät huoltovälejä ja sen kautta myös koneiden käyttöikää.
HYDRAULIIKKAÖLJYJEN TYYPIT JA NIIDEN KÄYTTÖALUEET
Kuten useimpien voiteluaineiden kohdalla, hydrauliikkaöljyt jaetaan pääasiassa mineraalipohjaisiin ja synteettisiin hydrauliikkaöljyihin. Ensimmäiset ovat peräisin raakaöljystä, kun taas toiset ovat synteettisesti valmistettuja. Lisäksi on olemassa palonkestäviä hydrauliikkaöljyjä, joita käytetään erityisesti herkillä alueilla, biohajoavia elintarvikekelpoisia hydrauliikkaöljyjä, STOU ja UTTO yhdistettyjä liikkuvia hydrauliikkaöljyjä sekä lentokoneen hydrauliikkaöljyjä.
Kuten alussa mainitsimme, hydrauliikkajärjestelmät ovat kaikkialla ja niitä löytyy jokaiselta teollisuudenalalta. On olemassa laaja valikoima hydraulisia koneita, laitteita ja komponentteja, jotka hyödyntävät hydrauliikkaa ja tarvitsevat hydrauliikkaöljyä toimiakseen.
Hydrauliikkaöljyn valinta ja sen ominaisuudet riippuvat useista tekijöistä. Näihin kuuluvat hydrauliikkajärjestelmän ja -pumpun rakenne ja tyyppi, käyttölämpötila- ja painealueet sekä ympäristönäkökohdat.
MINERAALIPOHJAINEN HYDRAULIIKKAÖLJY
Mineraalipohjaiset hydrauliikkaöljyt saadaan raakaöljyn fraktioista. Lisäksi niitä jalostetaan niin, että ne saavuttavat riittävät voiteluominaisuudet. Niitä parannetaan edelleen lisäainejärjestelmällä, joka tarjoaa kulumisenesto-, ruosteen- ja hapettumisenesto-ominaisuuksia, viskositeetti-indeksin parannuksia ja muita hyötyjä.
Koska ne perustuvat raakaöljyyn, ne ovat synteettisiin vastaaviin verrattuna edullisempia. Riippuen perusöljyn ja lisäainepaketin laadusta, nämä mineraalipohjaiset hydrauliikkaöljyt voivat tarjota korkean suorituskyvyn, kuten Valvoline HVLP ja HLP tavalliset hydrauliikkaöljyt. Mineraalipohjaisten hydrauliikkaöljyjen lisäaineet suojaavat järjestelmiä korroosiolta, kulumiselta ja veden aiheuttamalta saastumiselta. Lisäksi ne parantavat öljyn demulgointiominaisuuksia ja viskositeetti-indeksiä, mikä lisää niiden kestävyyttä lämpötilan vaihteluille. Lisäksi tästä kategoriasta löytyy puhdistavia ja dispergoivia hydrauliikkaöljyjä.
SYNTEETTINEN HYDRAULIIKKAÖLJY
Synteettinen hydrauliikkaöljy kehitettiin mineraalipohjaisten hydrauliikkaöljyjen puutteiden kompensoimiseksi. Ne on valmistettu kemiallisesti tuotetuista perusöljyistä, mikä takaa paremman suorituskyvyn mineraaliöljyihin verrattuna. Lisäksi ne toimivat paremmin korkeissa lämpötiloissa, tarjoavat erinomaisen hapettumisenkeston ja ovat biohajoavia. Koska ne ovat synteettisiä nesteitä, ne ovat kuitenkin kalliimpia, voivat olla myrkyllisiä ja mahdollisesti yhteensopimattomia joidenkin tiivistemateriaalien kanssa.
PALONKESTÄVÄ HYDRAULIIKKAÖLJY
Erittäin nopeasti biohajoavien palonkestävien hydrauliikkaöljyjen valmistuksessa käytetään sekä mineraali- että synteettisiä perusöljyjä. Niitä käytetään sovelluksissa, joissa palovaara on suuri, kuten ilmailussa, kaivosteollisuudessa, terästehtaissa ja painevalusovelluksissa.
NOPEASTI BIOHAJOAVA HYDRAULIIKKAÖLJY
Tämä kategoria kehitettiin ympäristönsuojelustandardien noustessa, ja niitä käytetään teollisuudessa, metsätaloudessa, kaivoksissa ja maansiirtokoneissa.
Viime vuosina mineraaliöljypohjaiset hydrauliikkaöljyt on korvattu biohajoavilla hydrauliikkaöljyillä, kuten Valvoline Ultramax Bio-46 -huippuluokan synteettisellä hydrauliikkaöljyllä. Lisäksi ne voidaan jakaa useisiin ryhmiin, kuten:
Veteen liukenemattomat kasviöljytyypit (rypsi- ja auringonkukkaöljy).
Veteen liukenemattomat hydrauliikkaöljyt
Veteen liukenevat hydrauliikkaöljyt
Hiilivetyperäiset tuotteet.
Ominaisuuksiensa ansiosta biohajoavia hydrauliikkaöljyjä käytetään myös merisovelluksissa sekä veneiden ja laivojen hydrauliikkajärjestelmissä.
ELINTARVIKETEOLLISUUDESSA KÄYTETTÄVÄT HYDRAULIIKKAÖLJYT
Tämä kategoria perustuu lukuisiin kansainvälisiin ohjeisiin, jotka säätelevät, mitä perusöljyjä ja lisäaineita näiden hydraulinesteiden koostumuksessa voidaan käyttää. Elintarvikelaatuisilla hydrauliikkaöljyillä on alaryhmiä, jotka osoittavat, soveltuuko voiteluaine elintarviketeollisuuteen, jossa ei voi tapahtua suoraa kosketusta elintarvikkeisiin, sekä alaryhmä, jossa tällainen kosketus voi tapahtua. Näiden hydrauliikkavoiteluaineiden perusöljyt ovat erikoisvalkoisia öljyjä, erityisiä polyalfaolefiiniluokkia ja erityisiä polyalkyleeniglykoleja.
STOU JA UTTO YLEISKÄYTTÖISET HYDRAULIIKKAÖLJYT
yhdistetty traktoreiden vaihteisto- ja hydrauliöljy (UTTO) ja maatalouskoneiden yleisöljy (STOU) ovat hydrauliikkaöljyjä ja -nesteitä, jotka sopivat useiden traktoreiden/maatilakoneiden moottori-, vaihteisto-, vetopyörästö- ja hydrauliikkaöljyksi, myös moniin CVT-vaihteistoihin ja öljykylpyjarruihin.
ILMAILUALAN HYDRAULIIKKAÖLJYT
Näitä öljyjä käytetään ilmailuteollisuuden/ilmailualan hydrauliikkajärjestelmissä ja niiden on kestettävä korkeita paineita ja äärimmäisiä ilmasto-olosuhteita sekä voimakkaita lämpötilanvaihteluita. Näin ollen näiden nesteiden on oltava erittäin lämpöstabiileja ja niillä on oltava korkea viskositeetti-indeksi. Lisäksi niiden on oltava palonkestäviä eivätkä ne saa sisältää epäpuhtauksia.
HYDRAULINESTEIDEN LISÄAINEET
Hydrauliikkaöljyjen voiteluominaisuudet saavutetaan lisäaineiden lisäämisellä. Lisäksi näillä lisäaineilla, lisäaineiden seoksilla tai lisäainepaketeilla on eri ominaisuuksia ja erilaisia toimintoja. Lisäainepaketin luominen on erittäin herkkä prosessi, sillä lisäaineiden on oltava yhteensopivia ja täydennettävä toisiaan.
Joitakin hydrauliikkaöljyjen ominaisuuksia, joita voidaan parantaa lisäaineiden avulla ovat stabiilisuus, korroosionesto, kulumisenesto, viskositeetin ja lämpötilan vakaus, vaahtoaminen, puhdistus, veden erottaminen ja kitkakerroin.
Näiden toimintojen perusteella lisäaineet jaotellaan kahteen pääkategoriaan:
* Pintavaikutteiset lisäaineet, mukaan lukien kulumista estävät aineet, kitkanmuokkaajat, ruosteenestoaineet, pesuaineet ja dispergointiaineet.
* Aktiiviset lisäaineet, mukaan lukien viskositeetti-indeksin parantajat, jähmettymispisteen parantajat, hapettumista ja vaahtoamista estävät aineet.
Lisäainejärjestelmien perusteella hydrauliikkaöljyt voidaan luokitella seuraavasti:
Lisäainejärjestelmät, jotka sisältävät sinkkiä ja tuhkaa
Lisäainejärjestelmät jotka eivät sisällä sinkkiä eikä tuhkaa (esim. hydrauliikkaöljy Valvoline HLP ZF).
HYDRAULIIKKAÖLJYN TÄRKEIMMÄT OMINAISUUDET
Kuten edellä mainitusta luokittelusta näkyy, hydrauliikkaöljyjen on täytettävä tietyt vaatimukset, jotta ne sopivat hydrauliikkajärjestelmien ja työolosuhteiden vaatimuksiin. Riippumatta siitä, onko kyseessä suuri kuormitus tai sovellus, jossa työolosuhteet eivät ole äärimmäiset, hydrauliikkaöljyn on oltava:
kokoonpuristumaton
viskositeetiltaan vakaa eri työ- ja ilmastolämpötiloissa (korkeissa ja matalissa)
palonkestävä
ei syövyttävä
kulumista estävä
kestävä veden aiheuttamalle saastumiselle.
Lisäksi hydraulinesteiden valinnan on oltava hydrauliikkalaitteiden tai -järjestelmien omistajille kustannustehokas.
Yksi hydrauliikkaöljy ei yleensä pysty täyttämään kaikkia edellä mainittuja vaatimuksia. Siksi hydrauliikkaöljyt kehitetään erityisesti niiden käyttökohteiden mukaan.
HYDRAULIIKKAÖLJYN VISKOSITEETTI
Hydrauliikkaöljyn viskositeetti on erittäin tärkeä ominaisuus, koska se osoittaa sen kestävyyden lämpötilan vaihteluille. Mineraalipohjaisten hydrauliikkaöljyjen viskositeetti-indeksiä voidaan parantaa lisäämällä lisäaineita. Esimerkiksi korkean viskositeetti-indeksin omaavat hydrauliikkaöljyt parantavat hydrauliikkajärjestelmien ja pumppujen suorituskykyä matalissa lämpötiloissa ja suojaavat samalla kulumiselta korkeissa lämpötiloissa.
HYDRAULIIKKAÖLJYN TIHEYS
Hydrauliikkaöljyn tiheys vaikuttaa hydrauliikkakoneiden voiteluun ja suorituskykyyn. Yleensä järjestelmät voivat pumpata vain tietyn tiheyden omaavia nesteitä. Näin ollen, jos hydrauliikkaöljyn tiheys muuttuu, se vaikuttaa myös hydraulipumpun tehokkuuteen. Esimerkiksi, jos nesteen tiheys kasvaa, myös eroosiopotentiaali kasvaa.
HYDRAULIIKKAÖLJYN EDUT
Jokainen hydrauliikkaöljy on erilainen, ja käyttökohteesta ja lisäainepaketista riippuen se voi tarjota erilaisia etuja.
Suojaa tehokkaasti korroosiolta. Toisin sanoen, hydrauliikkaöljyt ovat hydrolyyttisesti stabiileja.
Hydrauliikkaöljyjen viskositeetin vakauden ansiosta saavutetaan optimaalinen toiminta jopa äärimmäisissä työolosuhteissa ja -lämpötiloissa.
Suojaa vaahtoamiselta ja epäpuhtauksilta. Tämä parantaa järjestelmän tehokkuutta, luotettavuutta ja suorituskykyä.
Suojaa kun hydrauliikkajärjestelmä joutuu kosketuksiin ilman ja veden kanssa, mikä tarkoittaa, että hydrauliikkaöljyillä on hapettumista estävät ominaisuudet.
Hydrauliikkajärjestelmien suodattimet säilyttävät suodatuskykynsä, koska hydrauliikkaöljyt toimivat myös epäpuhtauksien poistajana.
Suojaa emulgoitumiselta. Hydrauliikkalaitteet ovat suojattuja öljy-vesi-emulsion muodostumista vastaan, koska öljy erottaa veden nopeasti ja estää vaurioiden syntymisen. Veden ja öljyn sekoittuminen on emulgoituminen.
Jotkut hydrauliikkaöljyt ovat biohajoavia ja niitä voidaan käyttää herkillä alueilla.
Suojaa kulumista vastaan, hydrauliikkaöljyjen lisäainepakettien ansiosta, kuten hydrauliikkaöljyt Valvoline Ultramax HVLP ja HLP sekä Valvoline Ultramax Extreme, jotka on suunniteltu raskaisiin sovelluksiin. Tämän seurauksena koneiden ja hydrauliikkajärjestelmien käyttöikä pitenee.
YHTEENVETO
Hydrauliikkajärjestelmiä, jotka hyödyntävät hydraulinesteiden voimaa, löytyy vaikuttavasta ja laajasta valikoimasta hydraulisia koneita ja komponentteja. Näitä järjestelmiä käytetään lähes kaikilla teollisuudenaloilla ja ne on suunniteltu toimimaan erilaisissa työ- ja ympäristöolosuhteissa. Hydrauliikkajärjestelmissä käytettävät hydraulinesteet ovat öljyjä, jotka voidaan luokitella eri ryhmiin niiden koostumuksen ja/tai käyttötarkoituksen perusteella. Lisäksi ne toimivat energian siirtoaineina (hydraulinen tehonsiirto), hydrauliikkajärjestelmien jäähdytysnesteenä sekä toimilaitteiden voiteluöljynä.
Verkkokaupastamme löydät hydrauliikkaöljyt täältä.