Akkutyypit

Akkutyypit

1. Lyijyhappoakku (tavallinen tai perinteinen akku).

Tunnetaan myös nimellä nesteakku (wet battery) tai upotettu akku (Flooded Technology). Se on yleisin akkutyyppi. Rikkihappoliuoksesta koostuva nestemäinen elektrolyytti peittää kaikki akun sisäosat. Esimerkiksi VARTA nesteakuissa on suljettu rakenne, joten ne eivät vuoda. Yleisesti lyijyhappoakut ovat huoltovapaita, tämä tarkoittaa, että niihin ei tarvitse, koko käyttöiän aikana, lisätä tislattua vettä, mutta on myös akkuja jossa on korkit ja joihin on tarvittaessa lisättävä vettä. Lyijyhappoakku ei kestä kallistusta koska silloin happo pääsee vuotamaan.

Niitä akkuja käytetään pääasiassa:
•    henkilöautoissa, pakettiautoissa, kuorma-autoissa, moottoripyörissä, veneissa jne.

 
Lataaminen: niitä akkuja voidaan ladata lähes kaikilla tavallisilla akkulatureilla, jotka löydät täältä!
Tavalliset akut löydät täältä!
 

2. EFB-akut

EFB-akut sopivat pieniin ja keskikokoisiin autoihin, joissa on Start-Stop-järjestelmä.

EFB-akku voidaan nähdä jatkokehityksenä perinteisestä lyijyakusta.
Positiivisen levyn pinnalla oleva erityinen materiaali takaa EFB-akun pidemmän käyttöiän. EFB-akkujen sisäinen vastus on pieni ja vajaan varaustilan ja syväpurkausten kestävyys on kaksinkertainen verrattuna perinteisiin akkuihin. Myös varauksen vastaanottokyky on parempi kuin perinteisissä nesteakuissa.

EFB-akkujen käyttökohteet:

•    henkilöautot joissa Start-Stop-järjestelmä mutta ei ole jarrutusenergian talteenottoa.
•    ajoneuvot ilman Start-Stop-järjestelmää, mutta vaativassa kaupunkiajossa.
•    ajoneuvot ilman Start-Stop-järjestelmää, mutta joissa on runsaampi energiankulutus.
•    kuorma-autot ja hyötyajoneuvot.

Jos autoon on uudesta lähtien asennettu EFB-akku, pitää siihen asentaa myös jatkossa samanlainen. 

EFB-akun edut:
•    yli kaksinkertainen vajaan varaustilan ja syväpurkausten kestävyys verrattuna perinteisiin akkuihin.
•    kestää lukuisia moottorin käynnistyksiä ja pidempiä moottorin seisonta-aikoja.
•    parempi varauksen vastaanottokyky kuin perinteisissä nesteakuissa.
•    saatavana lämpövakautta parantavia malleja käytettäväksi moottoritilassa ja kuumissa ympäristöissä.
•    ihanteellinen Start-Stop-ajoneuvoihin, joissa ei ole jarrutusenergian talteenottoa ja ajoneuvoihin, joissa on runsaampi energiankulutus tiukemman ajoaikataulun tai lukuisien lisävarusteiden vuoksi.

Lataaminen: tavallinen akkulaturi ei välttämättä aina sovellu EFB-akun varaamiseen, joten kannattaa ehdottomasti valita ns. nykyaikaisempi älylaturi.
EFB-akut löydät täältä!
EFB-akulle sopivan laturin löydät täältä!

3. AGM-akku (Absorbed Glass Mat imukykyinen lasikuitumatto)

AGM-akut ovat kalliimpia kuin nestehappoakut. AGM-akut ovat paljon tehokkaammat, niiden käyttöikä on pidempi ja ne kestävät kaksi tai kolme kertaa pidempään kuin perinteiset akut. AGM-akun elektrolyytti on imeytetty lasikuitumattoihin. AGM-akut ovat vuotamattomia ja ovat käyttökelpoisia myös kaltevassa asennossa.  AGM-akut kestävät paljon paremmin tärinää kuin perinteiset akut, joissa akun levyt vain yksinkertaisesti asetetaan akun sisällä olevaan elektrolyyttiliuokseen. Tärinänkestävyytensä ansiosta ovat AGM-akut erityisen suosittuja maasto- ja moottoripyöräkäytössä (off road).
AGM-akkujen itsepurkautuminen on erittäin hidas. AGM-akku sopii myös erittäin vaativalle ajoneuvolle, jossa on paljon sähkövirtaa kuluttavia laitteita ja edistyksellisiin Start-Stop-järjestelmiin, joissa akku varataan nopeasti uudelleen talteenotettua jarrutusenergiaa hyväksi käyttäen. Nämä akut ovat täysin huoltovapaita.

Niitä akkuja käytetään pääasiassa:
•    henkilöautoissa, pakettiautoissa, kuorma-autoissa, moottoripyörissä, veneissa ja muualla.

AGM-akkujen edut:
•    kestää kolme kertaa pidempään kuin perinteiset akut.
•    100% vuotamaton.
•    täysin huoltovapaa.
•    sopii Start-Stop-järjestelmällä varustettuihin autoihin.
•    latautuu nopeammin kuin perinteiset akut.
•    sopii nykyaikaisille ajoneuvoille, joissa on paljon sähkölaitteita.

Lataaminen: tavalliset akkulaturit eivät välttämättä sovellu AGM-akun lataamiseen, siksi kannattaa valita ns. nykyaikainen älylaturi ja varmistettava, että laturi soveltuu AGM-akulle. AGM-akut latautuvat hyvin nopeasti ja säilyttävät hyvin kapasiteettinsa.
AGM akulle sopivan laturin löydät täältä!
AGM-akut löydät täältä!

4. Geeliakut.

Geeliakut eivät ole kovin yleisiä ja niitä ei pidä sekoittaa AGM-akkuihin. Geeliakut ja AGM-akut ovat VRLA-akut ja niissä on ylipaineventtiili. VRLA-akku (venttiili Regulated Lead Acid) on ylipaineventtiilillä varustettu suljettu huoltovapaa akku. 

Geeliakun rakenne on hyvin samanlainen kuin perinteisella nesteakulla. Positiiviset ja negatiiviset elektrodit on upotettu elektrolyyttiin. Kuten nimestäkin voi jo päätellä, elektrolyytti ei ole nestemäisessä muodossa, vaan geelimäisessä muodossa, elektrolyyttiin lisätyn silikaatin (piin) ansiosta. Tämän ansiosta akku kestää paremmin tärinää ja kallistusta. Suljettu rakenne helpottaa käyttöä ja parantaa turvallisuutta. Säilytyksen aikana käyttäjän ei tarvitse pelätä - ei hapon vuotoriskejä. Geeliakku on huoltovapaa akku.

Geeliakut ovat kestäviä elektrodien vähäisen kulumisen takia ja niiden käyttöikä on pidempi verrattuna tavallisiin lyijyakkuihin. 

Geeliakun miinukset:
Suurentunut sisäisen resistanssin takia eivät pystyy geeliakut, lyhyessä ajassa, tuottamaan suurta kylmäkäynnistysvirtaa. Toinen haittapuoli on niiden herkkyys lämpötilan vaihteluille. Geeli on myös hauras ja liian korkean latausjännitte voi sytyttää sen. Pikalataus, syväpurkaus tai muut intensiiviset tilanteet vahingoittavat todennäköisesti geeliakkuja, ja se saattaa muuttua käyttökelvottomaksi myös silloin kuin sitä on vain vähän käytetty.

Yleisesti uskotaan, että geeliakkuja käytetään myös autoteollisuudessa, mutta se ei pidä paikkaansa. Geeliakku ei ole valmistettu käytettäväksi auton akkuna. Ne on kehitetty tuottamaan energiaa esimerkiksi mootoripyöriin, sähköveneisiin, huvijahteihin, moottoriveneisiin, asuntovaunuihin ja matkailuautoihin.

Geeliakkuja käytetään pääasiassa:
•    moottoripyörissä, veneissa, skoottereissa, vapaa-ajanlaitteissa ja muualla.

Geeliakun edut:
•    kestää kausikäyttöä ja epäsäännöllisiä varausvälejä.
•    100% vuotamaton.
•    täysin huoltovapaa.
•    voidaan asentaa vaikka kyljelleen.
•    vähäinen itsepurkautuminen.

Lataaminen: geeliakkujen yksi iso ongelma on niiden lataaminen. Geeliakkuja tulee varmasti ladata oikealla jännitteellä. Niiden akkujen latauksessa vain yksi virhe rikkoo akun kokonaan, myös silloin kun akku on melkein uusi. Akun lataukseen käytettävässä akkulaturissa on oltava lataustoiminto joka soveltuu geeliakuille.
Geeliakulle sopivat akkulaturit löydät täältä!
Geeliakut löydät täältä!

5. Litiumioniakut eli Li-ion-akut.

Litiumakkuja ei valmisteta autoille, mutta niitä valmistetaan moottoripyörille, mopedeille, mönkijöille, laitteille ja pienkoneille. Litiumakut ovat ultrakevyet, niiden paino on vain 20% tavallisen lyijyhappoakun painosta.  

Pienet, laadukkaat litiumioniakut, latautuvat nopeammin, säilyttävät latauksensa pidempään, kestävät kauemmin ja niiden kylmäkäynnistysteho on hyvä. Litiumioniakut ovat yleensä paljon pienemmät kuin lyijyhappoakut. Litiumioniakut ovat paljon energiatehokkaampia kuin lyijyhappoakut. Litiumakkujen latauksen tehokkuus on melkein 100%, verrattuna useimpien lyijyakkujen 85%:een tehokuutteen.

Litiumakkujen itsepurkautuminen on erittäin pieni. Litiumakku voidaan yleensä laittaa hyllyyn, ilman lataamista, kuudeksi kuukaudeksi ja se pystyy silti käynnistämään ajoneuvoa tai laitetta. 

Litiumakkuja käytetään pääasiassa:
moottoripyörissä
mopedeissa
mönkijöissä
laitteissa
peienkoneissa
moottoripyöräurheilussa

edut:
•    voidaan asentaa minkä tahansa asentoon, pystyyn, kyljelleen tai ylösalaisin.
•    ultrakevyt.
•    pitkä käyttöikä (jopa 2000 latausta).
•    ylin käynnistysvoima.
•    erittäin vähäinen itsepurkautuminen.
•    100% huoltovapaa.
•    käyttövalmis!

Litiumakulle sopivan laturin löydät täältä!