Auton apukäynnistyskaapelien käyttö

Auton apukäynnistyskaapelien käyttö

Jos autosi ei käynnisty, mikä voi tapahtua varsinkin talvella, on mahdollista ottaa käynnistysjohtojen avulla virtaa toisen ajoneuvon akusta ja käynnistää auto tyhjällä akulla. On myös mahdollista käyttää auton käynnistysapulaitetta.





Käynnistysjohtojen käyttö:

1. Sijoita ajoneuvot niin, että auttava auto, jossa on täysi akku, ei kosketa autoa, jonka akku on tyhjä.

2. Sammuta kaikki sähkönkuluttajat.

3. Molempien ajoneuvojen vaihdevipujen tulee olla vapaalla.

4. Liitä punainen johdinpidike molempien akkujen positiivisiin (+) napoihin (ensin avustavan ajoneuvon täyteen akkuun, sitten tyhjään akkuun).

5. Liitä mustan johdon pidike molempien akkujen negatiivisiin (-) napoihin (ensin avustajaajoneuvon täysi akku, sitten ajoneuvoon, jonka akku on tyhjä, mustan johdon pidike mihin tahansa auton metalliosaan , kuten vartalo).

6. Varmista, että johdot eivät kosketa moottorin liikkuvia osia.

7. Käynnistä ensin auto jolla on täysi akku ja anna moottorin käydä muutaman minuutin ajan, jotta tyhjän akun auton akku latautuu hieman ennen käynnistystä.

8. Käynnistä ajoneuvo tyhjällä akulla. Jos se ei käynnisty heti, sammuta auton moottori, jonka akku on tyhjä, ja yritä käynnistää se uudelleen muutaman minuutin kuluttua. Älä käytä kaapeleita moottorin käynnistämiseen yli 10-15 sekuntia.

9. Onnistuneen käynnistyksen jälkeen moottorin käydessä irrota puristimet päinvastaisella tavalla, irrottamalla ensin negatiivinen (-) puristin (musta johto) ja sitten punainen (+) puristin.





Käynnistysjohtojen parametrien on oltava verrannollisia akun käynnistimen kuluttaman virran määrään. Kaapelin eristys ei saa olla vaurioitunut.




Liian pitkä käynnistys, jonka aikana autoa ei ole mahdollista käynnistää, voi myös tyhjentää apuauton täyden akun, joten usean käynnistysyrityksen jälkeen olisi syytä tarkistaa, onko kyseessä tyhjentynyt akku tai jokin muu vika autossa.



Jos auton onnistui käynnistymään, tulee autolla ajella pitkään (vähintään 30 minuuttia peräkkäin) ennen sammuttamista, jolloin auton generaattori lataa akkua ajon aikana.



Suuri ongelma on, kun autolla ajetaan usein lyhyitä matkoja. Esimerkiksi työpaikan ja kodin välinen etäisyys kaupungissa on vain 5 km kerrallaan. Tällaisilla jatkuvilla lyhyillä matkoilla auto kuluttaa sähköä joka kerta, kun se käynnistetään, ja lyhyen matkan aikana generaattori ei ehdi ladata akkua täyteen uudelleen. Tämän välttämiseksi kannattaa ajoittain ajaa pidempi ajomatka, vähintään 30 minuuttia peräkkäin, jos mahdollista pidempäänkin. Vastaava ongelma on erityisen suuri talvella, joten auton akku kannattaa ladata täyteen akkulaturilla muutaman kerran talven aikana.


Täältä löydät meidän verkkokaupan tarjoaman käynnistyskaapelien valikoiman.