Kuinka valita lautasleikkuria?

 Kuinka valita lautasleikkuria?

Onko sinulla vaikeuksia päättää, minkä lautasleikkurin tarvitset käsillä olevaan tehtävään? Olemme koonneet tämän oppaan auttaaksemme sinua päättämään, minkä levyleikkurin ostat. Lautasleikkuria kutsutaan myös kulmahiomakoneeksi, jotkut käyttävät myös sanaa relakas.

Lautasleikkuri on paras työkalu niille, jotka haluavat tosissaan hioa, leikata tai kiillottaa.

Asennetusta päästä riippuen voit leikata, kiillottaa ja hioa valtavan valikoiman materiaaleja harhalla. Yleisiä projekteja, joihin haluat ehkä käyttää kiekkoleikkuria, ovat metallitankojen, pulttien ja levymateriaalien leikkaaminen, kiven ja keraamisten laattojen leikkaaminen tai maalin ja ruosteen poistaminen metalleista. Laikkaleikkuri sopii myös kaikkeen työkalun teroittamisesta auton kiillotukseen - oikealla hiomapäällä mahdollisuudet ovat periaatteessa rajattomat. Yleisimmät Disc Cutter -tuotteet ovat hiomalaikat, leikkuulaikat, hiomakivet, kiillotustyynyt, hiomalaikat ja teräsharjat.

Laikkaleikkureita on saatavana useissa eri kokoisina, mutta yleisimmät koot ovat 115 mm (4 ½”) ja 230 mm (9”). Riippuen tehtävästä, jonka haluat suorittaa, voit ostaa erilaisia ​​​​levyjä/päitä/pyöriä - varmista vain, että ne ovat oikean kokoisia kiekkoleikkurillesi!

Teho

Suuremmilla kiekoilla varustetut lautasleikkurit vaativat enemmän tehoa. Ilmaistu watteina tai watteina.

Mitä suurempi lautasleikkuri, sitä enemmän tehoa se tarvitsee, joten jos etsit lautasleikkuria, jossa on 228 mm:n pää, pidä silmällä tehokkaampaa työkalua. Suuremmalla työkalulla voit peittää suuremman alueen nopeasti, joten jos aiot pääasiassa leikkaaa laastia tai työstää levymateriaaleja ja laattoja.

Pienempi 115 mm kulmahiomakone tarkoittaa monipuolisempaa sähkötyökalua. Pienempi katkaisulaikka antaa sinulle enemmän tarkkuutta, joten jos haluat muotoilla, teroittaa laattoja tai leikata ja hioa monimutkaisempia kivi- ja metallityöprojekteja, suosittelemme 115 mm:n kiekkojyrsintä. Nämä pienemmät työkalut ovat yleensä kevyempiä ja helpompia käyttää kokemustasostasi riippumatta.

Karan lukko

Karan lukitusmekanismi mahdollistaa lisävarusteiden erittäin nopean irrottamisen ja vaihdon estämällä pyörän karaa pyörimästä. Järjestelmässä on kuitenkin metallimutteri, joka on suunniteltu estämään järjestelmän lukkiutumisriski työkalun ollessa käytössä.

Apukahva

Tämä hyödyllinen ominaisuus, jota joskus kutsutaan yksinkertaisesti sivukahvaksi, voidaan yleensä asentaa työkalun vasemmalle tai oikealle puolelle vasen- ja oikeakätisille käyttäjille.

Kiinteä vs. säädettävänopeuksiset kulmahiomakoneet

Niin sanottua kahta päätyyppiä kulmahiomakonetta - kiinteä ja muuttuva nopeus - mitä eroa on?

Kiinteänopeuksinen kulmahiomakone

Ensinnäkin on kiinteänopeuksinen kulmahiomakone, mikä tarkoittaa, että se toimii vain yhdellä nopeudella. Kunnollinen kulmahiomakone pyörii yleensä 5 000 ja 10 000 rpm välillä, mikä on täysin kunnossa. Mutta pointti tässä on tietysti se, että jokainen materiaali ja jokainen kiinnitys vaatii tietyn nopeuden.

Siksi kiinteänopeuksinen kulmahiomakone on kiinteästä nopeudesta riippumatta ihanteellinen vain muutamiin erityistehtäviin. Esimerkiksi kulmahiomakone, jonka nopeus on 7000 rpm, sopii hyvin kovien metallien hiontaan ja leikkaamiseen, mutta ei toimi hyvin pehmeiden metallien ja puun hiontaan, joka vaatii paljon pienemmän nopeuden, 2000 tai 3000 rpm.

Iso plussa on kuitenkin se, että kiinteänopeuksiset kulmahiomakoneet ovat yleensä erittäin edullisia. Joten jos sinulla on vain yksi tai kaksi säännöllisesti tehtävää työtä, valitse tarpeisiisi sopiva kiinteänopeuksinen malli. Ei ole mitään järkeä maksaa ylimääräistä muuttuvanopeuksisesta kulmahiomakoneesta, jos et käytä eri nopeuksia.

Säädettävänopeuksinen kulmahiomakone

Säädettävänopeuksinen lautasleikkuri on sellainen, jossa voit säätää pyörimisnopeutta. Tietenkin ne ovat paljon kalliimpia kuin kiinteä nopeus, mutta myös paljon monipuolisempia. Nopeuden säätömahdollisuus tarkoittaa, että voit käyttää yhtä kulmahiomakonetta lähes minkä tahansa lisälaitteen kanssa ja mihin tahansa tehtävään.

Joten jos haluat kulmahiomakoneen erilaisiin tehtäviin, niin muuttuvanopeuksinen malli on se jota haluat käyttää.

Mikä on paras hiontanopeus?

Katsotaanpa joitain esimerkkejä siitä, mikä nopeus on paras kulmahiomakoneellesi eri töihin ja materiaaleihin.
  • Puun leikkaamiseen ja hiontaan 4 tuuman pyörällä nopeuden tulee olla välillä 2850-4800 rpm. Jos käytät 7" levyä, nopeuden tulee olla 1600-2650 rpm.  

  • Muovin ja kumin leikkaamiseen 4 tuuman terällä nopeuden tulee olla välillä 1900-3500 rpm. Jos käytät 7" levyä, nopeuden tulee olla välillä 1050-1900 rpm
  •     
  • Akryylien leikkaamisessa nopeuden tulee olla välillä 955-1500 rpm käytettäessä 4 tuuman terää. Jos käytät 7 tuuman levyä, nopeuden tulee olla välillä 530-850 rpm.
  •     
  • Jos leikkaat kiveä, tiiliä, keramiikkaa ja lasia 4 tuuman terällä, nopeuden tulee olla 1 500 - 1 900 rpm. Jos käytät 7 tuuman levyä, nopeuden tulee olla välillä 850-1600 rpm.
  •     
  • Jos leikkaat karkaistua terästä 4 tuuman terällä, nopeuden tulee olla välillä 1500-2900 rpm. Jos käytät 7 tuuman levyä. Nopeuden tulee olla välillä 850-1600 rpm.
  •     
  • Jos leikkaat ruostumatonta terästä ja työkaluterästä 4 tuuman pyörällä, nopeuden tulee olla 3 500 - 6 000 rpm. Jos käytät 7" levyä, nopeuden tulee olla 1900-3200 rpm.
  •     
  • Valurautaa ja ruostumatonta terästä leikkaamalla 4 tuuman terällä nopeuden tulee olla välillä 4800-8000 rpm. Jos käytät 7 tuuman levyä, nopeuden tulee olla 1900-3200 rpm.